Artikel om Artikelregister

Jag tar mig här friheten och publicera Cecilia H:s egna artikel om Artikelregistret ur Maltesen 2/2012!

------------------------------------------

Med anledning av Maltesens 25-årsjubileum har vi sammanställt ett innehållsregister för Maltesen.

Det sträcker sig från det allra första numret som kom ut i maj 1987 till och med detta nummer, 2/2012. Så snart som detta nummer också har katalogiserats i registret kommer det att läggas ut på webben.

Registret har två huvuddelar, ett ämnesregister och ett författarregister.

Ämnesregistret är i sin tur uppdelat på olika rubriker:

 • Allmänt om öl
 • Bryggerier/Bryggeribesök
 • Debatt/Insändare/Ölpolitik
 • Provningar/Nya öl på Systembolaget
 • Styrelsen/Svenska Ölfrämjandet
 • Öl i andra länder
 • Korsord/Kåserier/Pyssel/Serier
 • Recensioner
 • Recept
 • Bilagor/extrautgåvor

Notiser, det vill säga korta osignerade texter, har markerats med ett (n).

Lite knappologi: Första gången tidningen hade en innehållsförteckning var i nr. 2–3/1990.

Styrelsens ledamöter stod för första gången uppräknade Maltesen nr. 1/1997.

Den som utan någon konkurrens har skrivit flest artiklar i Maltesen är Lars Bergvall. I författarregistret tar han ensam upp drygt 2 ½ sidor! Det första numret han deltog i var 1/2001, med artikeln ”Julölsprovningen år 2000”.

Topplistan för flest antal nummer som redaktör ser ut som följer:

 1. Lars Bergvall, 40 nummer
 2. Christer Leivo, Mats Waldenström, Jessica Heidrich, 28 nummer
 3. Peter Högström, 26 nummer
 4. Cecilia Hansson, 23 nummer
 5. Jan-Erik Svensson, 15 nummer

Under alla dessa år har förstås tryckfels-Nisse gärna hoppat fram för att plåga vår Maltesen, ibland med ganska förvirrande konsekvenser; exempelvis publicerades det 2004 två Maltesen nr. 3 – men inget nr 2. Så sent som i förra årets sista nummer råkade vi kalla till föreningens årsmöte (skulle ha stått årsstämma) den 31 mars 2011 (vilket skulle ha tvingat medlemmarna till en tidsresa nästan ett år bakåt i tiden för att kunna deltaga). För att inte tala om diverse märkliga önskemål om korsordslösningar som redaktionen vill ha inskickade flera månader före publiceringen. Måtte alla datum bli rätt i det här numret!

Arbetet med registret påbörjades sommaren 2011, i stiltjen mellan två Maltesen-nummer, och innebar en rofylld men lång arbetssommar inklusive utebliven semester. Registrerandet fortsatte sedan under lugnare perioder under hösten och våren. Det har varit ett kul jobb och roligt att bläddra igenom alla tidningar och se utvecklingen från en enkel 4-sidig tidning till dagens betydligt tjockare utgåva i fyrfärgstryck. Det finns helt säkert många kvarvarande korrfel, hjälp mig att hitta så många som möjligt! Ingen orkar förstås att läsa igenom hela registret från början till slut. Men meddela gärna redaktionen om ni hittar skrivfel, artiklar i fel bokstavsordning, om något fattas i ämnesregistret eller författarregistret, om någon artikel egentligen borde stå under en helt annan rubrik. eller om ni har andra kommentarer/ändringsförslag.

Skriv då till redaktionen.

Om någon sedan vet vilka som undertecknat sina artiklar med signaturen ero och initialerna M.l. vill undertecknad gärna veta det också. En artikel är signerad med Håkan och Bertil; Håkan antar jag heter Lundgren i efternamn, men vilken Bertil skrev han en artikel med?

/Cecilia Hansson