Ändrade regler för publistan

Publistans urvalskriterier har diskuterats en del och det har inkommit en del ändringsförslag.

En första ändring är nu genomförd, och den innebär att pubar och restauranger som ska vara med på listan ska ha öl från minst två leverantörer, alltså oavsett om dessa är bryggerier, importörer eller distributörer.

Vid tveksamhet om leverantörsförhållanden frågar man helt enkelt ägaren eller barchefen. Om ölen faktureras av olika företag eller levereras av bilar från olika firmor är villkoret uppfyllt.

Det kan komma ytterligare ändringar i kriterierna. Så t.ex. kan man diskutera om samma krav på antal fatöl ska gälla för storstäder som Stockholm och små kommuner som Bjurholm eller Sundbyberg.

Kom gärna med synpunkter.

Om denna regel efterlevs så kan det tex. innebära att en bryggeripub exkluderas, tills de börja sälja Carlsberg...

Vad tror ni om man ändrar:

* Puben har ett sortiment av flasköl som endast förekommer på ett fåtal ställen i Sverige.

till:

* Puben har ett sortiment av flasköl / fatöl som endast förekommer på ett fåtal ställen i Sverige.

Eventuellt skulle man kunna tänka sig något om "lokalt producerad" eller så. Fast blir det heltäckande?

--
Thomas Nilsson

Det gick lite hastigt med kriterieändringen, som omhper noterat. Så nu finns det ett undantag som vi hoppas ska täcka bryggeripubar och pubar med speciellt tema:

* Puben har ett ölsortiment som endast förekommer på ett fåtal ställen i Sverige.

Jag har ju inte sett kriterierna. Dock tycker jag att en klok synpunkt vore att puben ska "värna de svenska hantverksbryggerierna genom att ha minst två svenska hantverksbryggerier bryggerier på endera fat eller flaska" Det är en väldigt lågt ställd förväntan egentligen.

_________________________________________________________________
Dryckeskultur eller barbari, skribent på Allt om Öl

Vore kanske en idé med någon typ av märkning i listan. Tycker faktiskt att det bör kunna ses som en uppgift för SÖ att främja just svenskt hantverksöl. Det är en marknad vi måste bejaka på fler sätt än genom att driva frågan om gårdsförsäljning (som gynnar svenska bryggare i första hand). En liten blågul sejdel bredvid de pubar som har två eller flera svenska öl eller liknande skulle ju åtminstone vara ett steg mot att främja svensk hantverksmässig ölbryggning genom att peka ut de pubar som främjar denna. Vet många pubar i Stockholm som då skulle kunna få sådan utmärkning också, kanske svårare i andra städer men exempelvis Oliver Twist, Månen bar, Monks mfl. skulle ju få sådan märkning.

_________________________________________________________________
Dryckeskultur eller barbari, skribent på Allt om Öl

Det rent tekniska med märkningen löser nog vår eminente webbmaster, men kriterierna för svenskt hantverksöl kan bli värre.

Var ska vi dra gränsen fabrik/hantverk? Antal producerade hektoliter kan man knappast begära att användarna av publistan ska känna till. Vi vill inte heller namnge ölfabriker som inte gör hantverksöl.
Hur ska man ställa sig till fabriksbryggeriernas mindre experimentbryggerier?
Hur ska man ställa sig till duktiga ölreceptmakare som låter belgiska bryggare sköta bryggningen?

Om vi kan komma fram till lätthanterliga svar på dessa frågor är jag helt för tanken. Plats för fler diskussionsinlägg från kluriga ölfrämjare.

Det är ju inte helt lätt såklart. Det handlar ju om avgränsningar som är rätt svåra att göra. Jag har ingen detaljplan för hur detta ska gå till men jag tycker att det är en viktig fråga att lyfta upp.

_________________________________________________________________
Dryckeskultur eller barbari, skribent på Allt om Öl

Varför ska SÖ ha krav på att pubbar ska tvingas ha två svenska hantverksöl? Det tycker jag är fel. Markera gärna att de har det, men tvingande? Absolut inte! Det är kvalitet som ska räknas. Inte patriotism.
Dessutom innebär reglerna att Monks S:t Eriks pub inte platsar.

Sidor