Kampanj: ”Rädda den svenska svagdrickan”!

SMÖF
SMÖF kastar första snöbollen i kampanjen för att bevara och stärka den äkta svenska svagdrickan.

Svagdricka är en traditionell svensk öl, som är mörk och söt, och har en låg alkoholhalt. Den är opastöriserad och har tillsatta sötningsmedel, som sockerkulör eller sackarin. Svagdricka är genuin svensk kultur! Svagdricka är en traditionsbärare från det gamla överjästa till det moderna underjästa ölsverige. I början av 1900-talet fanns det ett eller flera svagdrickebryggeri i varje socken. Idag finns endast fyra av dem kvar, samt några nytillkomna småbryggerier.

Snöbollen må bli en lavin! Som genererar att: restauranger och pubar har svagdricka i sortimentet, beställningsfraser som; ”en stor svagdricka, tack”, tidskrifter med fördjupade svagdrickereportage, svagdricka på nobelmiddan, svagdrickebloggen, en nationell svagdrickans dag, småbryggerier som brygger svagdricka, regeringen representerar med svagdricka, m.m.

SMÖF tillhandahåller i år äkta svagdricka från sex av landets sju svagdrickebryggare (Borns Bryggeri brygger endast i december). På SMÖF finns Tomelilla Bryggeri, Sandhems Bryggeri, Hjo Bryggeri, Ängslyckans Gårdsbryggeri, Mora Bryggeri och Helsinge Ångbryggeri.

På festivalen närvarar bryggare från Tomelilla, Sandhem, Hjo och Ängslyckan för att snacka svagdricka med festivaldeltagarna. Kenth Persson som är född och uppvuxen med Tomelillas Svagdricka håller ett seminarium.

Snöbollen är kastad! Bli med i svagdricke lavinen och lyft fram:

Äkta svensk svagdricka – en kulturdryck!

Kommentarer

Hej alla Svagdricka älskare!

Vad glad vi på Borns bryggeri blev när vi läste detta upprop. Vi stödjer naturligtvis initiativet fullt ut.
Tyvärr kan inte Borns vara med i Söderbärke. Vi har bara produktion i december och inget att tillhandahålla på SMÖF. Men anledningen till vår frånvaro är också att bryggaren är inbokad på en annan bryggaraktivitet som var inbokad, långt innan vi fick uppropet i vår hand.

Vi på Borns det SMÖF blir en lyckat tillställning och att det ger ny kraft till intresset för den svenska svagdrickan.

Hälsningar
//Mathias Berggren
Borns Bryggeri