Provning av nya skånska öl

( )

Lördagen den 26 januari hade SÖ och Glorias Brewclub provning av nya skånska mikroöl på Gloria´s i Lund.
Med närmare 60 st glada entusiaster ”kastade” vi oss över följande godbitar:

Kristianstad Charlis Brygghus Charlis ipalla IPA 6,5 89721
Charlis Ipalla är en bärnstensfärgad IPA med gräddigt vitt skum. Komplex smak av tropiska frukter och citrus. Bra beska och torr avslutning.

Staffanstorp Brekeriet Beer AB Funkstarter Skånsk Saison 6,5 89099
Funkstarter är den senaste skapelsen från Brekeriet och är en öl som är utjäst med bland annat brettanomyces. Jäststammen, som ofta kallas för brett, vilket ger en ”funkig” smak till ölet.
(Vi fick veta att en av bryggarna befunnit sig i publiken inkognito. Hoppas att du tyckte det var lyckat:))

Lund Lundabryggeriet Tocken Pale Ale 4,5
”Svinstallet” som ligger i den lilla byn Torna Hällestad är numera ombyggt till ett fullgott hantverksbryggeri och de båda bryggarna lägger så mycket tid de kan på att få den lundensiska ölen att bli ett alternativ för krogar och kunder runt om i Skåne. Tocken är en Skånsk Pale Ale eller Skånskt bordsöl som de definierar det… Ölet kommer enbart att släppas till utvalda krogar

Malmö Malmö Brygghus False Dmitriy Porter/Stout 9,3 89636
Malmö Brygghus har utkämpat en mindre strid med Systembolaget. Föreställer mannen på etiketten False Dmitriy en man som är under eller över 25 år?

Anders Hansson, bryggare på Malmö Brygghus, skriver i sitt nyhetsbrev att han i sitt svar till Systembolaget skrivit så här:

”Han föddes 1581. Han dog 1606. Han blev 25 år gammal. Porträttet borde ha gjorts när han var tsar i Ryssland vilket var det sista året han levde. Han halshöggs ju när han var 25 år för att han hade ljugit om att varit äldsta son till ”Ivan the terrible”. Så, enligt mina beräkningar kan han ha varit från 24 år och 9 månader och åtta dagar, men det är sannolikare till 85 % att han var 25 år när porträttet gjordes.”
Malmö Brygghus version av denna Imperial Stout har visserligen ett nobelt namn, men då den är bryggd ganska långt från den ryska gränsen, är den lika falsk som tsaren Dmitrij I av Ryssland.

Vid bryggningen var vi inspirerade av den amerikanska västkusten och deras superhumlade ölsorter så vi har använt citra som aromhumle, vilket ger den en typisk västkusthumlearom ihop med lakrits från det rostade kornet.Vörten har kokats dubbelt så länge för att få fram en malliard-reaktion som gör den lite tjockare och fylligare med nyanser som inte går att nå på annat sätt. Här har vi inte sparat på krutet!

Helsingborg Helsingborgs Bryggeri Sundsporter Pale Ale 6,0 89168
Lagom till vinterns intåg släppte Helsingborgs Bryggeri en porter. En stilren brygd med typiska lakrits- och chokladtoner och en tydlig maltighet i botten.
Lite kaffearom, aningen söt eftersmak. Som kronan på verket vilar det ljusa skummet, nougatfärgat och aromatiskt.
Resultatet är ett mörkt öl som passar lika bra i vardagens chiligryta som under trevliga höstkvällar vid brasan.
Det är en porter för ölälskare, av ölälskare. Med på provningen hade vi en av bryggarna, Benny Sundberg, som svävade ut i filosofiska tankar kring öl med lakritstoner som inte innehåller någon lakrits.

Malmö South Plains Brewing Company Russian Imperial Porter Porter/Stout 10,2 89070
South Plains debuterade med sin American Pale Ale på Stockholm Beer & Whisky Festival i höstas,. Nu har man släppt sin andra öl på Systembolaget och kliver direkt upp till en Russian Imperial Porter på 10,2 %.
Russian Imperial Porter är också den första ölen från det egna bryggeriet som man släpper på Systembolaget. Det är ett mycket kraftigt öl med stora smaker.

Till maten dracks det.
Brekeriet Saison 6,5%. Charlies Vinter 6,6%. Helsingborgs Lager 5,0%. Helsingborgs Vinter 4,5%. Helsingborgs IPA 5,6%.

Vill ni se bilder från provningen gå in på www.brewclub.se

Johan Perup

Trevlig och bra sammanställning. Helsingborgs Sundsporterh har jag provat. Den är väldigt lyckad. En av mina favoriter. Det nystartade Brekeriet brygger fantastiska öl Saison är en riktig höjdare Jag ser fram emot mer gott från detta bryggeri.
Sven-David