Stockholm Beer & Whisky Festival 2013

SBWF logga Så var det dags för 22:a upplagan av Stockholm Beer & Whisky Festival. Det är en av världens stora ölmässor, men den kändes kanske en liten aning tunnare än vanligt. Världskonjunkturens påverkan har kanske nått ända fram till Nacka Strand, men det saknades varken intressanta produkter eller provningsnyfikna besökare. Kvalitetsöl är det trots allt många som unnar sig.

Bröderna Ek (Brekeriet) var åter på plats med skånska öl i belgisk stil. Veckan före mässan gjordes en webblansering med Brekeriet Argouse, och den sålde omgående slut, men på mässan kan man fortfarande få ett smakprov.

Spendrups äger många varumärken från nedlagda bryggerier, och har nu i arkiven grävt fram pilsneröl från Mellerud – Melleruds Utmärkta Pilsner. Det är naturligtvis svårt att matcha originalet från Plzeň, men man fick till ett ”trevligt ljust lageröl” med tjeckisk inspiration.

Carlsberg satsar på matkombinationer och Garrett Oliver (från Brooklyn Brewery) sågs i montern. Nu är f.ö. öltankarna till Nya Carnegiebryggeriet på plats. De törstiga får ha tålamod ett tag till. Den första brygden beräknas vara klar till den 29 november. Andra halvan av januari nästa år öppnas även en restaurang på bryggeriet.

Flera nya småbryggerier presenterade sig på mässan. Vilka hade hört talas om (eller smakat) öl från Adelsö (i Mälaren) eller Nääs (i Östergötland) tidigare? Ta en titt in i ”Cuisinen” (mellan Hall 1 och Hall 2) och besök dessa och flera andra av våra svenska mikrobryggerier. Att dricka öl är lärorikt. I Cuisinen står även vår egen ölfrämjarmonter.

Några smakprovningstips: Ängös Kalla Tiders mörk lager som lagras med en ekbit i flaskan. Det är ett trevligt smakrikt matöl. Se upp bara för ekbiten. Drick försiktigt och sörplande! Den som vill ha många sammansatta och mångfacetterade smakupplevelser kan med fördel göra en odyssé bland alla de danska mikrobryggerierna samlade längst in i Hall 1 hos Elixir Wine. Eller varför inte ta en provsmak av den snällare Melleruds pilsnern från Spendrups? Och även i år kan de som gillar tjeckisk öl få ofiltrerad Urquell från den stora grönskimrande tunnan.