Nya regler oroar bryggerier

Systembolagets logga SVT logga Systembolagets nya regler från första september orsakar nu stor oro bland småbryggerierna i landet. Flera har fått sitt sortiment på systembolagets hyllor decimerat.

De nya reglerna oroar bryggerier
Senare artikel
Kritik mot Systembolagets nya regler

Kommentarer

IMG_1558

Det är roligt att dricka öl på restaurang numera.

Vi var på ett ställe på västkusten, Restaurang Vatten i Akvarellmuseet i Skärhamn, för någon vecka sedan och de hade öl från fem olika små lokala bryggerier. Likadant när vi var på Talldungen på Österlen. Pizzerian utanför Kivik skröt med att de hade 57 olika sorters öl. Och Lilla Ego rekommenderade särskilt Lata Dagar från Ängö Kvartersbryggeri i Kalmar som deras absoluta favorit.

Det pågår en revolution inom svensk bryggerinäring just nu. Allt kanske började med att gamle Jan Stenbeck startade Gamla Stans Bryggeri en gång i tiden och några som jobbade där var med och drog igång Nils Oscars och så fortsatte det och nu är det nästan oöverskådligt. En snabb genomgång ger en lista med över 100 lokala småbryggerier. Inte en dag utan att någon vän på Facebook sitter och dricker något man aldrig tidigare hört talas om. ÖPA till exempel, det vill säga Östgöta Pale Ale.

Många av dessa nya öl är dessutom väldigt bra. Ett av dem, jag hittar tyvärr inte länken just nu, utsågs nyligen till ett av världens tre bästa. Men det finns fler. Och det som var bäst i går kan vara omkört av en ny brygd i morgon. Det är tidiga dagar i en bransch som just blivit ung och spännande.

Alla dessa öl har dock det gemensamt att det är hart när omöjligt att hitta dem på Systembolaget. I bästa fall bara en enstaka sort från någon eller några av de lokala bryggerierna.

Man skulle kunna tycka att det skulle vara självklart att uppmuntra det som är närproducerat, lokalt, ofta ekologiskt och alltid producerat med kärlek. Men Systembolaget har av någon anledning infört nya regler som i princip gör det omöjligt för små bryggare att sälja sin öl annat än på restaurang. De här väldigt tråkiga reglerna finns beskrivna här och här. Kanske det dummaste ur ett miljöperspektiv är att alla öl Systemet säljer måste transporteras fram och tillbaka till ett centrallager i Örebro. Ping Åsa Romson på den. Verkar dessutom vara i strid med den miljöpolicy som Systembolaget själv har.

Och här skulle jag kunna ägna mig åt lite billigt ordvitseri som att nu jäser det i bryggerisverige och att det skummar av raseri, men i stället säger jag:

- Låt oss göra något åt det i stället!

Om du har ett mikrobryggeri, hör av dig till mig på erikathornfeldt.se.

Jag tänker att vi skulle kunna börja med att kartlägga hur många svenska småbryggerier det finns, hur många olika ölsorter de brygger och hur många människor de sysselsätter direkt och indirekt.

Sedan gör vi någon sorts upprop och uppvaktar folk. Om det nu inte går att tala med Systembolaget kan vi ju ta kontakten med deras styrelse eller direkt med politiker. De som talar sig varma för småskalighet, företagande, lokal produktion och ekologiskt finns på båda sidor om blockgränsen och det är ju valår.

Ni som läser det här, vidarebefordra gärna! Särskilt gärna om ni känner någon som är involverad i den svenska ölrevolutionen.

LEIF E