Ölresa till Tjeckien

Resan är numera fulltecknad! /060207

Har spånat lite runt olika eventuella ölresor till våren och haft svårt för att bestämma mig. Så sent som i lördags svamlade jag om München på en hembryggarträff. Men under de senaste dagarna så har ordet Zoigl pulserat allt starkare i mitt medvetande. Så jag lutar åt det om någon är intresserad.

Det jag tänkt så här långt är flyg från Stockholm till Prag på f m to 20 april. Färd västerut med besök på ett antal bryggerier. De jag funderat närmare på är Pivovarsky Dvur i Chyne, Berounsky Medved i Beroun, Minipivovar Roztoky i Roztoky, U Rytire Lochoty i Pilsen (plus kanske också världens äldsta Urquellhak U Salzmannu i samma stad) och Chodovar i Chodova Plana. Övernattning kanske lämpligast i Chodova Plana, som ligger någon mil från gränsen till Oberpfalz.

Fredagen den 21 april ägnar vi åt norra Oberpfalz. Flera möjligheter, t ex Ziegler i Waldsassen (härlig Bock!), Riedl i Plössberg, ev Schels i Tirschenreuth etc. Men målet för dagen är naturligtvis att komma åt traktens Zoigl, och av den serveras denna dag följande: Lugert i Mitterteich, ingen uppgift om Falkenberg, Schoilmichl i Neuhaus/Waldnaab samt Schlosshof, Loistl, Weisser Schwan och Oberpfälzer Hof i Windischeschenbach. Övernattning på Weisser Schwan i Windischeschenbach (två nätter).

Lördagen den 22 april gör vi dels det vi inte hann på fredagen, dels kanske det kan vara läge att beta av någon liten näraliggande trakt. Frankiska delen av Vogtland i norr? Pegnitzdalen söder om Bayreuth? Amberg med omland? Naabdalen söderut? Småbryggerier in the middle of nowhere i Oberpfälzer Wald? Skojsigt kan det nog bli i alla fall.

Söndagen den 23 april återvänder vi mot Prag. Några av de bryggerier som är möjliga att besöka på vägen är Behringer i Vohenstrauss, Beim Stroehern i Eslarn (den femte Zoiglorten i Oberpfalz), Modra Hvezda i Dobrany och kanske ytterligare något av de tjeckiska bryggerier som nämns ovan. Flyg hem på kvällen.

Har inget kostnansförslag klart ännu. Största frågetecknet är bussen. Jag räknar dock med att det är billigare att resa över Prag med tjeckisk buss än över t ex München eller Frankfurt. Som vanligt blir det nog ganska dyrt men billigare ju fler vi blir. Jag hoppas att priset om vi blir tio som åker ligger närmare fem än tio tusen. Men det måste jag som sagt räkna mer på.

Sprid gärna det här till andra ni tror kan vara intresserade (jag har bara plockat de mejladresser jag har i burken). Och hör gärna av er snarast möjligt om intresse finns så att jag kan börja detaljplaneringen.

M v h / Janko

Kontakta Janko (Kräver att du är inloggad)