Januariträff i Stockholm

forum
Tid: 
lör, 2015-01-10 15:00
Plats: 
S:ta Clara Bierhaus, Lilla Nygatan 17

Denna gång får vi lära känna i Sverige ännu ganska okända Malmgårds bryggeri i Finland. Så här presenterar de sig:
"Malmgårds Bryggeri ligger i Östra Nyland och är verksamt i Malmgårds historiska gårdsmiljö. Bryggeriet använder sig av spannmål samt källvatten från gården. Våra öl bryggs utan tillsatsämnen och filtrering - ett genuint hantverk!"

Vi kommer att prova ett urval öl från båda deras produktfamiljer: Malmgårds och Huvila.

Kostnad inklusive lite tilltugg och ölavsmakning blir 200:- En representant från bryggeriet kommer.

Anmäl gärna ditt deltagande på detta formulär. Du får en bekräftelse inom ett par dagar.
- - - - -

Månadsmötena är utmärkta tillfällen att prova nya ölsorter och utbyta erfarenheter. De hålls andra lördagen varje månad kl 15 och är öppna för alla medlemmar och intresserade. Ölprovningar till självkostnadspris hålls vid de flesta av träffarna. Normalt behövs ingen föranmälan. Skulle det behövas står det speciellt.
Vill du bli ny medlem löser du medlemskap på hemsidan. Medlemskortet kommer från vår kassör via posten.

Kommentarer

På årets första medlemsträff strålade vi samman på S:ta Clara på Lilla Nygatan för provning av öl från finska bryggeriet Malmgård. Vi gick ner för trapporna där vi fick ha ett helt källarvalv för oss själva. Där möttes vi av Connor, en irländsk Uppsala-bo, som är Sverige-representant för Malmgårds bryggeri. Det var han som skulle berätta för oss om bryggeriet och ölen. Connor började med en kort presentation av sig själv. Han kom till Sverige 1987 och var den som en gång i tiden startade puben O’Connors i Uppsala. Numera jobbar han för leverantören Beer Enthousiast.

Bryggeriet har sina rötter i bryggerirestauranten Panimoravintola Huvila som ligger mitt bland alla sjöarna i östra Finland. Även Finland upplever en ölboom och när det blev för trångt i restauranten måste man hitta ett annat ställe att brygga sin öl på. Det blev Malmgård i sydöstra Finland, ett gods med anor från början av 1600-talet. I samband med flytten döpte man även om bryggeriet till Malmgårds Bryggeri. Här brygger man drygt 3 000 hl/år. Alla öl är ofiltrerade och vatten tar man från den egna källan. I Stockholm kan man hitta öl från Malmgård på 4-5 ställen, varav S:ta Clara i Gamla Stan är ett av dem.

Så till ölen som provades:
1. Malmgård Emmer IPA, 6,2 %, humlad med citra, cascade, columbus och emmervete. En ljus vetegrumlig ale med tydlig beska – utan att gå till överdrift – och en del citrus.
2. Malmgård Dinkel, 4,5 %, bryggd med finska maltsorter, speltvete odlad på den egna gården och det egna källvattnet förstås. Ölen var klart guldgul och hade en tydlig doft och smak av grovt bröd, men smakade lite tunt (speciellt efter den inledande starka och beska ipan).
3. Malmgård Emmer Tripel, 8,3 %, karamellsötma i doften och en smak som hade lite för mycket sirapsliknande karamellsötma i sig.
4. Malmgård Belge, 8 % med tillnamnet (ceci n’est pas une) Belge (sv.: det här är ingen belgare). Denna öl med längre lagringstid än tripeln hade bättre balanserad karamellsötma och russinsmak därtill.

Vid detta laget hade vi blivit hungriga och serverades en schnitzel, korvar och surkål som sköljdes ner med en sahti:
5. Huvila Arctic Circle Ale, 7,3 %. Just de flaskor vi provade kom direkt från Connors eget lager och hade passerat ”bäst före”-datumet med råge, vilket ju brukar vara till ölens fördel. Denna öl bryggs med enris och hade en söt lite jordig smak.
6. Huvila X-Porter, 7 %. En ljuvlig portvinsdoft i näsan. Den har rätt mycket beska och portvinssötma och en del kaffe i smaken. Ett bra efterrättsöl.

Som bonus fick vi smaka på äppelcidern Huvila Omenasiideri, 4,7 %.

Tack till Per Ekelöf för initiativet och Connor för denna trevliga inblick i några finska mikrobrygder!

Cecilia Hansson