Månadsmöte februari Stockholm

forum
Tid: 
lör, 2015-02-14 15:00
Plats: 
Bishops Arms Hornsgatan 152

Hej Ölvänner

Per Eklöf har just meddelat att dagens (alltså lördagens) provning omfattar öl från Sthlm Brewing, Fjäderholmarnas Bryggeri samt en micro-micro-bryggare som inte arbetar i Stockholm. Kostnaden blir 175 kr per person.
Per har dessutom beställt ost- och charkfat för 170 kr/4 pers. Jag utgår från att tilltugget är frivilligt.

Välkomna till Bishops Arms, Hornsgatan 154!

Gunnar H

------

program är inte helt klart, men troligen blir det en provsmakning av ett eller två stockholmsbryggerier. Priset kommer nog vara överkomligt. Ingen anmälan behövs. Gunnar H Eriksson kommer vara ansvarig. Själv ska jag laga mat för 22 personer då min son gifter sig. Det kommer serveras laxpate med örtsås och marulksragu till huvudrätt. Hälsningar Per E.

Kommentarer

Stockholms nyaste Bishops Arms besöktes denna gång. Den ligger på Hornsgatan i backen ned mot Hornstull – en hörna av Stockholm och Södermalm som till för bara ett kort tag sedan var ökentorrt på bra ölställen. Vi blev tolv personer som flest, en bajensupporter var tvungen att genast hasta iväg till sina hejar-plikter, och så blev vi bara elva kvar till dagens provning. Gunnar H hälsade oss välkomna.

Medlemsmöte Stockholm 150214 Provningsledarrollen tog Johan Granberg (som numera jobbar på denna Bishops Arms) sig an. Det gjorde han med den äran och höll en utmärkt bra och trevlig provning! Vi sattes på prov med sammanlagt sju olika öl från Stockholmsbryggerierna Stockholm Brewing och Fjäderholmarnas bryggeri, plus en ”dark horse” från ett nytt litet bryggeri från någon annanstans i Sverige.

I första omgången skulle två lageröl jämföras med varandra. Första ölet hade fruktig, lite söt doft (när det blivit varmare doftade det honung). Det var friskt och lättdrucket med en viss sötma i smaken (honungssmak när ölet blivit varmare). Det skulle jämföras med tvåan som hade en lätt doft av gräddkola – tjeckisk doft enligt någon – och med lite mer beska i smaken. Gissningarna om vilket öl som hörde till vilket bryggeri fördelade sig jämnt bland deltagarna. Rätt svar var att nummer ett var Knop Lager, 5,2 %, från Fjäderholmarna och nummer två var Stockholm Lager, 5 %, från Stockholm Brewing. Vid omröstning vann Knop Lager denna omgång.

Månadsmöte Stockholm 150214, ölNästa ölpar ut: först ett öl med svag jästdoft och sötma och framför allt mer beska i smaken. En IPA antogs det överlag, vilket var rätt. Det andra ölet hade inte så mycket doft, men hade tydlig humlebeska, lite sotsmak och sötma. Kunde också vara en IPA. Gissningarna var lika spridda denna gång. Rätt svar var: Libertas IPA, 6 %, från Fjäderholmarna och Hop Hound APA, 4,7 %, från Stockholm Brewing. De flesta tyckte bäst om Libertas.

Slutligen serverades en mörk öltrio, där vi inte bara skulle gissa var ölen bryggts utan även om det var porter eller stout vi drack. Och för att göra det än svårare skulle vi gissa vilket som var det utom-stockholmska och vilket bryggeri det kom från.

Det första i denna trio hade en svag doft av jäst, fruktig sötma och rost. Smaken var lite tunn och lätt och med fruktig sötma. Nästa öl var fylligare och sötare i både doft och smak av choklad. Det tredje ölet skiljde sig mest från de övriga. Det doftade söt nagellack och smakade likadant, lite belgisk i stilen. Åtminstone det andra ölet, och kanske/förmodligen det tredje, borde vara porter. Trodde vi. Men nix, alla tre var stout, vilket inget trott. Det är lurigt med öl. Men trevligt, och gott.

Det första var Stockholm Brewings Cheeky Little på blygsamma 4 %, därav den lite tunna smaken. Egentligen var det mycket smak för så låg alkoholhalt. Det följdes av Fjäderholmarnas T56, 8 %. Tredje ölet hette Portvakten Stout, 10 %, och görs på Bryggeri Portvakten, ett nytt och lovande litet bryggeri i Västerås.

Inget av alla de serverade ölen var dåligt, vilka man gillar bäst berodde mer på ens personliga smak.

Cecilia Hansson