Månadsmöte Stockholm

forum
Tid: 
lör, 2015-09-12 15:00
Plats: 
Nya Carnegeibryggeriet Luma Kaj

Det finns möjlighet att ta in en provbricka med 15 cl glas för 35:- st. Gratis bryggerivisning.
Är tacksam för föranmälan men det är inte obligatoriskt. perg.eklofatyahoo.se

Kommentarer

Den här gången besökte vi Nya Carnegiebryggeriet – som i ölkretsar redan blivit omtalat för sin goda ofiltrerade Kellerbier på fat. Bryggeriet är inhyst i glödlampsfabriken Lumas gamla lokaler. Hela fasaden ut mot Hammarby sjö består av en fönstervägg, vilket innebär att utsikten inifrån puben måste vara en av de mest vidvinklade och måleriska man kan få från en servering. Det finns också en stor uteterrass att sitta på varmare dagar än den vi var där.

Nya Carnegiebryggeriet är ett samarbete mellan Carlsberg Sverige och Brooklyn Brewery plus fria investerare. Bryggeriet drivs av Brooklyn Brewery, vilket innebär att Garrett Oliver är chefsbryggmästare. Bryggmästare på plats i Sverige är Anders Wendler. Det bryggs inga Brooklyn-öl här utan bara egna sorter. Alla öl är ofiltrerade förutom J.A.C.K. och Amber. Sedan i juni 2015 har bryggeriet lyckats få in fyra flasköl på Systembolagets beställningssortiment: Kellerbier, Amber, J.A.C.K. och Soleil.

Det tyska bryggverket fungerar perfekt, medan den italienska buteljeringslinan allt som oftast går sönder. På en mycket liten yta på markplanet trängs tolv jästankar – sju stycken på 80 hektoliter och fem stycken på 40 hektoliter. En smal brant trappa leder upp till en brygga med mäsk- och vörtpanna. Draven skickas till Henriksdals reningsverk och förvandlas till biogas. Hela bryggeriet är oerhört komprimerat. Varenda liten yta är maximalt utnyttjad och lämnar bara smala gångvägar emellan. Anläggningen beräknas kunna ha en kapacitet på en miljon liter per år. Förra året bryggde man 460 tusen liter öl och i år räknar man med att klara 680 tusen liter. Man tappar 75 procent på fat och 25 procent på flaska.

Bryggningen är helt data-automatiserad förutom buteljeringen som kräver en del handräckning. Man behöver bara trycka på en knapp eller två för att sätta igång ruljangsen. Till och med rengöringen av kärlen sker automatiskt. Ingen behöver kliva ner i pannorna och skrubba rent för hand. Bryggningen kan skötas av en person. Det är bara flasktappningen som kräver mer arbetskraft. Flasktappningen har kapacitet för fyratusen flaskor i timmen. Oftast kommer man upp till tretusen flaskor i timmen.

Cecilia Hansson